Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Hírek › Tájékoztató a 37/2014 (IV.30.) EMMI rendelet alapján a módosuló táplálkozás-egészségügyi irányelvekről

Tájékoztató a 37/2014 (IV.30.) EMMI rendelet alapján a módosuló táplálkozás-egészségügyi irányelvekről

2015. november 6., 14:35
A szociális étkeztetést, illetve alkalmazotti- és vendégétkezést biztosító főző- és tálalókonyhákat működtető intézmény vezetőjeként, a 2015. szeptember 1-jén életbe lépett 37/2014 (IV.30.) EMMI rendelet értelmében tapasztalható változásokat illetően az alábbiakról tájékoztatom Önöket.

A szénhidrát alapú köretek helyett zöldségköretek kerülnek fel gyakrabban az étlapra, főzelékek, párolt zöldségek, saláták, csőben sült zöldségek, rakott ételek, zöldséglevesek formájában. Egyszeri étkezés esetében napi egy adag, háromszori étkezés esetében napi három adag zöldséget vagy gyümölcsöt biztosítunk.

 

A naponta biztosítandó élelmiszer csoportok körében a rendelet a napi háromszor étkezőknél a 3 dl tej (1,5% vagy ez alatti zsírtartalmú) vagy ennek megfelelő mennyiségű kalcium tartalmú tejtermék biztosítását írja elő.

 

Az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat, illetve a fogyasztásra kész élelmiszerként beszerzett ízesített tejkészítmények tovább nem cukrozhatók.

 

Napi háromszori étkezést igénybevevők részére a napi két adag gabonát biztosítunk, melyből egy adag teljes kiőrlésű. Ez utóbbi kategóriába tartoznak a barna-, Graham- és rozskenyerek, kiflik, zsemlék. A változatosság és az új ízek megismertetése, megkedveltetése érdekében az úgynevezett alternatív gabonák is bekerülnek a gyermekek étrendjébe. Ilyen például a köles, hajdina, árpagyöngy.

 

A tálalókonyhán az ételhez só, illetve cukor nem adható. Az étkezőasztalon só- és cukortartó nem helyezhető el. A napi megengedett sótartalom számításánál a hozzáadott só mellett figyelembe kell venni az alapanyagok sótartalmát is.

 

A rendelet zsírtartalomra vonatkozó rendelkezései értelmében nem adható 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús. Következményeképp elsősorban a sovány húsrészekből készülnek majd a húsfeltétek, mint például csirke-, pulykamell (bőr nélkül), sertéskaraj, sertéscomb. Nem adható 23%-nál magasabb zsírtartalmú húskészítmény 15 éves kor alatti korosztály számára, pl a szalámik nagy része, kolbászok, turista felvágott, szalonna. Nem adható az 1–3 éves és a 4–6 éves korcsoportok számára sertés- és baromfizsír. 

 

Tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel.

 

A közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni: sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra; 18 év alatti korcsoport számára koffeintartalmú italt (a tea kivételével); energiaitalt; alkoholt tartalmazó élelmiszert; szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt.

 

Édesség önállóan ebédként nem adható. Egyéb étkezésként kizárólag az 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazó édességek adhatók. Lekvár, mogyorókrém, csokoládékrém tíz élelmezési nap alatt legfeljebb egyszer biztosítható.
 

A rendeletben előírt változások elfogadásához kérem szíves együttműködésüket!

 

 

Csaja Réka

 

intézményvezető

„Őszirózsa” Gondozási Központ

 

Magyar Falu Program

Videók