Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Akadálymentesített verzió elhagyása Rózsaszentmárton - Akadálymentesített verzió
Menü kinyitása/bezárása

Hírek

>> Hírek > I. Citeratalálkozó Rózsaszentmártonban

I. Citeratalálkozó Rózsaszentmártonban

2014. augusztus 25., 17:55
A Rózsa napok keretében került megrendezésre az I. Citeratalálkozó 2014. augusztus 23-án.

Rózsaszentmárton Község Önkormányzata nevében tisztelettel köszöntöm a Rózsa napok keretében megrendezett I. Citeratalálkozó résztvevőit, a megjelent kedves vendégeket, külön tisztelettel pedig az öt éves fennállását ünneplő Rózsafa citerazenekart.

Márai Sándor így ír az ünnepről: "Ha az ünnep elérkezik, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies … legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség.

Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.”

Ma mi is ünneplőbe öltöztettük a lelkünket, hogy együtt ünnepeljünk Önökkel, akik 5 évvel ezelőtt Báti István és Báti Éva önzetlen segítségével a Művelődési házban azzal az elhatározással gyűltek össze, hogy együtt zenélnek, együtt szólaltassák meg a citerát, fontosnak tartva a népi kultúra életben tartását és felelevenítését.

A citera egy egyszemélyes zenekar, ahol a melódia, az egyszerű akkordkíséret és a pengetéssel hozzáadott ritmuskíséret egyszerre szólal meg. Egy citera hangja betölt egy szobát, lehet hozzá énekelni, vagy akár táncolni a muzsikára. Régen is a házi mulatságok kedvelt hangszere volt, névnap, keresztelő, disznótor alkalmával a citera mindig előkerült. Kodály írta a citeráról, hogy „a szegények hangszere”, mert ha nem is tellett pénz egy vonós zenekar megfogadására, a citera mindig kéznél volt.

Citera féle hangszerek a világ minden táján megtalálhatók. A magyar citera az európai „népi”citerák között a félhangsorral kiegészült, azaz dupla kótás” és lépcsőzetesen elhelyezkedő kisfejes megoldásával a legfejlettebb változat.

Az elmúlt húsz év minőségi változást hozott a hangszer életében: megjelentek a sok főből álló zenekarok, illetve szép hangú, igényesen elkészített, színpadképes citerák. A zenekarok többsége mára több szólamban, igényesen feldolgozva szólaltatja meg a magyarság értékes zenei hagyományait őrző népdalokat.

Nagy örömünkre a Rózsafa citerazenekar a rendezvényeink állandó szereplője, általuk hallhatjuk és csodálhatjuk a citerazene varázslatos hangzását. Külön öröm számunkra, hogy a Rózsafa citerazenekar követőiként megalakult a fiatalokból álló Rózsaszirom citerazenekar Huczkáné Kiss Katalin, dr. Pajtók Istvánné és Vellai Ferenc áldozatos közreműködésével. Kívánom, hogy még sokáig örvendeztessenek bennünket citerajátékukkal, sok-sok jubileumot éljen meg a zenekar erőben, egészségben, a kicsik pedig vegyék át a tapasztaltabbaktól a zene szeretetét, a zenélés örömét. Kodály Zoltán mondta: „A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” A Községi Önkormányzat is magáévá tette ezt a gondolatot, támogatta a mai rendezvény létrejöttét. Kérem a jelenlévőket és az otthon maradottakat, hogy anyagilag támogassák e két zenekart.

Külön öröm a számunkra, hogy a mai napon a jubiláló Rózsafa citerazenekar mellett az ecsédi és a szücsi citerásokat is köszönthetjük, hallgathatjuk örömzenélésüket, ill. az esti táncház pedig igazi mulatság lesz, ahol ki lehet engedni a fáradt gőzt mindenkinek. Kívánok minden résztvevőnek jó szórakozást a mai délutánra.

Sipos Jánosné Polgármester

A rendezvényen készült fényképek itt megtekinthetőek.

Vissza a listához