Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Beruházások, pályázatok › Helyi identitás és kohézió erősítése

TOP-5.3.1-16-HE1-2017-00001

A helyi identitás és kohézió erősítése Rózsaszentmártonban - záró beszámoló

 

Projekt azonosítószáma: TOP-5.3.1-16-HE1-2017-00001

A projekt megvalósításának kezdete: 2018.10.01.

A projekt zárása: 2022.12.31.

A támogatás összege: 48.000.000 Ft

 

A pályázat konzorciumi formában valósult meg. A konzorciumvezetői szerepet Rózsaszentmárton Községi Önkormányzat látta el. A konzorciumvezetőt a pályázati tevékenységek megvalósításában a Móra Ferenc Alapítvány a Gyermekekért és az Ifjúságért segítette releváns szakmai tapasztalatával.

Az eltelt időszak alatt a pályázati tervek 100%-ban megvalósultak és nagyban elősegítették Rózsaszentmárton település közösségi rendezvényeit.

Magyarország területén a COVID-19 világjárvány következtében a humánjárvány megelőzése érdekében veszélyhelyzet került kihirdetésre. A kialakult járványügyi helyzet miatt a rendezvényeket, programokat nem tudtuk megtartani csak későbbi időpontban.

Rózsaszentmárton Községi Önkormányzat három alkalommal szervezte meg a Rózsa Napok/Falunap/Főzőverseny elnevezésű programot a pályázat összegéből. A színvonalas programokon részt vevők megtalálhatták a számukra megfelelő kikapcsolódási, szórakozási lehetőségeket.

Háromszor került megvalósításra a Szüreti felvonulás és az Elszármazottak találkozója.

Szintén megvalósításra került több alkalommal a workshop sorozatunk, ahol a közösségfejlesztési folyamat eredményeit értékeltük, az érzékelt hatásokat elemeztük és a helyi cselekvési tervet aktualizáltuk – mindennek nagy szerepe volt a 2020 évében kialakult világjárvány okozta nehézségeknek.

A rendezvények megvalósításán kívül eszközbeszerzésre is lehetőséget biztosított az elnyert támogatás. A rendezvényeink színvonalának emelése érdekében rendezvénysátrakat tudtunk vásárolni, illetve padok - asztalok is beszerzésre kerültek. Információs pontunkon, a Művelődési Házban elhelyezett vetítővászon, laptop megvásárlására is sor kerülhetett. Beszerzésre kerültek 7 dl űrmértékű, égetett kerámia korsók is.

Elkészült Rózsaszentmárton Községi Önkormányzat kiadásában megjelenő a Fancsal-Rózsaszentmárton története című településtörténeti könyv I. és II. része, mely kiadványokra nagyon büszkék vagyunk.

Továbbiakban a település Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálatára is sor került.

Konzorciumi partnerünk, a Móra Ferenc Alapítvány a Gyermekekért és az Ifjúságért több alkalommal szervezett Egészségnapot és táborokat.

Rózsaszentmárton lakossága a pályázat adta lehetőségeket kihasználva közelebb kerülhetett egymáshoz.

Látszódott ez abból, hogy rendezvényeinket egyre nagyobb érdeklődés kísérte, melyek a lakosság tagjai számára mindenféle megkülönböztetés nélkül elérhetőek voltak. Örömünkre szolgál, hogy a lakosság minden korosztályát, így a különböző generációkat sikerült megmozgatnunk, meginvitálnunk rendezvényeinkre, a részt vevők pedig a programokról élményekkel gazdagodva térhettek haza.

A záró beszámoló innen letölthető.

 

TOP-5.3.1-16-HE1-2017-00001

A helyi identitás és kohézió erősítése Rózsaszentmártonban

 

A projekt rövid leírása

Rózsaszentmárton Községi Önkormányzat 48.000.000 Ft támogatásban részesült a „Helyi identitás és kohézió erősítése” című pályázat keretén belül.  A pályázat konzorciumi formában valósul meg. A konzorciumvezetői szerepet Rózsaszentmárton Községi Önkormányzat látja el. A konzorciumvezetőt a pályázati tevékenységek megvalósításában a Móra Ferenc Alapítvány a Gyermekekért és az Ifjúságért segíti releváns szakmai tapasztalatával.
A pályázat megvalósításának helyszíne: Rózsaszentmárton. A választott pályázati tevékenységek a teljes lakosság helyzetére hatással vannak.

A projekt célja:

- A lakosság közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének következetes fejlesztése.
- A közösségi szerepvállalás ösztönzése az érintett célcsoportok körében.
- Helyi társadalmi együttműködések generálása, az egyes célcsoportok közötti kommunikáció előmozdítása.
- Hosszú távon fenntartható, létező igényekre épülő, helyi identitást erősítő rendezvények, események, aktivitások megszervezése.
- Közösségfejlesztési folyamatok célzott támogatása.
- Közösségi részvételre épülő tervezési gyakorlatok bevezetése és következetes alkalmazása.

A pályázat közösségfejlesztési tevékenységei, akciói, beavatkozásai minden társadalmi csoportra pozitív hatással bírnak, egyenlő hozzáférést biztosítva a település teljes lakosságának. A pályázati tevékenységek tekintetében alapvető elvárás az esélyegyenlőségi szempontok érvényesülése, egyenlő lehetőség biztosítása a célcsoport minden tagja számára a pályázati fejlesztés eredményeinek az elérésére.

A pályázatba tervezett szakmai tevékenységek meghatározásakor az alábbi fő tervezési szempontokat alkalmazták az előkészítésben részt vevő szakemberek:

- a tevékenységek a helyi igényeknek megfelelően kerüljenek kialakításra;
- a pályázat tartalma valódi szükséglet kielégítésére épüljön;
- a tevékenységek a lakosság mind szélesebb elérését tegyék lehetővé;
- a projekttartalom végrehajtására rendelkezésre álljanak a szükséges tárgyi és HR feltételek;
- a pályázati tartalom a felhívással minden tekintetben összhangot mutasson.

A cselekvési terv elkészítésének határideje: 2019. március 31.

A projekt időszaka: 2018.10.01 – 2022.12.31.

Magyar Falu Program

Videók