Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Hírek › Szupergyors Internet Program átadási ünnepsége - 2018. július 25.

Szupergyors Internet Program átadási ünnepsége - 2018. július 25.

2018. július 26., 15:25
Sipos Jánosné polgármester ünnepi köszöntője

Rózsaszentmárton Községi Önkormányzat nevében tisztelettel köszöntöm Kara Ákos államtitkár urat, Szabó Zsolt országgyűlési képviselő urat, Kramcsák László regionális műszaki vezető urat, a sajtó képviselőit, valamint a megjelent érdeklődőket a nagy sávszélességű internet hálózat kiépítése kapcsán rendezett átadó ünnepségen.

Rózsaszentmártonban, Magyarország egyik legszebb nevű településén a rendszerváltástól napjainkig nagy volumenű beruházások valósultak meg. 1991-ben kiépült az egész falura kiterjedő hagyományos rézvezetékes telefonhálózat, 1994-ben a gázhálózat, a 90-es évek közepétől működött a 33,6 kbit/sec sávszélességű betárcsázós internet.

Akkor ez komoly vívmánynak volt mondható, új világ nyílt ki előttünk. Ma inkább mosolygunk rajta, ugyanis el kellett döntenünk, hogy telefonálunk vagy internetezünk. 1996-tól már az ISDN szolgáltatás is elérhető volt a faluban, majd 2008-tól az ADSL újabb színvonal emelkedést hozott.

2010-től önálló beruházás keretében szennyvízhálózatot és szennyvíztisztító telepet, csapadékvíz-elvezető rendszert és záportározót építettünk, korszerűsítettük a közvilágítást. Útjaink és középületeink nagy részét felújítottuk.

Idén adtuk át az új központi konyhát, elkészült a Hivatal energetikai korszerűsítése, nemsokára indul a bölcsőde, a kültéri kondipark építése, valamint a Magyar Villamos Művek beruházásában két napelempark kialakítása. Az elmúlt 8 év fejlesztései az önkormányzati saját erő mellett több milliárdos uniós forrás felhasználásával valósultak meg. Pályázataink sikerességében nagy szerepe volt Szabó Zsolt képviselő úrnak, amit ezúton is köszönünk neki.

Ennyi beruházás után az infrastruktúrából már csak az internethálózat korszerűsítése hiányzott, amire a lakosság életminőségének emelése, a vállalkozások, valamint az intézmények munkahatékonyságának növelése miatt nagy igény mutatkozott. Ez az álmunk is valóra válhatott, mivel a Kormány meghirdetette a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiát, amelyben meghatározta a hazai infokommunikációs szektor fejlesztésének irányait, majd a Stratégiához kapcsolódó Zöld Könyvben a forrásokat is hozzárendelte. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, majd az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint a stratégia megvalósításáért felelős kormányzati szerv kezelte, illetve kezeli az országos szintű beruházás megvalósítását.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy több év előkészítő munka után Heves Megyében elsőként községünkben épült ki a szupergyors internet hálózat. A Magyar Telekom a Hál-Ép Telekommunikációs Hálózattervező és Kivitelező KFT-vel együtt kiemelt kormányzati beruházás keretében, a Magyar Telekom hálózatát bővítve, a jelenlegi hálózat mellé egy korszerű, GPON technológiájú hálózatot épített ki.

A beruházás megvalósulása minőségi változást jelent minden felhasználónak: a gyors internet a lakosság, az intézmények, vállalkozások számára időt takarít meg, növeli a versenyképességet. A rendszer használatával leegyszerűsödik és hatékonyabbá válik a közügyek intézése, egyszerűbb az információszerzés, a munkavégzés, nem utolsó sorban a szórakozás, művelődés. Innentől kezdve bármikor bármilyen információ villámgyorsan beszerezhető. Tisztelettel köszönjük Államtitkár Úrnak, Képviselő Úrnak, a Magyar Telekomnak, valamint a kivitelezést végző vállalkozásnak a fejlesztés megvalósítását.

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/infokommunikacioert-es-fogyasztovedelemert-felelos-allamtitkar/hirek/egyre-tobben-erik-el-a-vilaghalot-a-szupergyors-internet-programnak-koszonhetoen

http://hatvanonline.hu/hir/Szelessavu_net_a_nelkulozhetetlen_digitalis_kozmu/0/7/13821

Magyar Falu Program

Videók