Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Hírek › „Rózsaszentmártoni szociális alapellátások fejlesztése” projekt ünnepélyes átadója

„Rózsaszentmártoni szociális alapellátások fejlesztése” projekt ünnepélyes átadója

2019. június 25., 15:05

Tisztelt Képviselő Úr, Plébániai Kormányzó Úr, Ügyvezető Úr, Hivatalvezető Úr, tisztelt vendégeink!

Rózsaszentmárton Községi Önkormányzat nevében tisztelettel köszöntöm Önöket a „Rózsaszentmártoni szociális alapellátások fejlesztése” projekt ünnepélyes átadóján.

Ma újabb mérföldkőhöz érkezett településünk, 100 éves középületeink közül sikerült megint egyet felújítani. A projekt ismertetése előtt az épület történetét szeretném Önökkel megosztani. AMátravidéki Szénbányák RT., a rózsaszentmártoni bányák üzemeltetője, az 1930-as évekbenépítette a mögöttünk látható ikerépületet, amely két villalakást foglal magában. A lakások a bányatisztviselők részére készültek szolgálati lakásként. A nyugati oldalon lévő épületrészbenlaktak a bányaigazgatók, majd 1981-ig Ursitz József Kossuth-díjas főmérnök. Utána magánkézbe került.

A keleti oldalon lévő, jelen átadás részét képező épületben lakott Drazsil János főaknász, majd 1945 után orvosi rendelőként működtette a bányavállalat. Az udvaron lévő garázsépület a VII-es aknánál működő bányamentő állomás garázsa volt. Az ingatlan tulajdonjogát az 1950-es években kapta meg a Községi Tanács. Az Önkormányzat szolgálati lakásként és háziorvosi rendelőként üzemeltette2015-ig, majd üresen állt, mivel a rendelő az újonnan épített Kövirózsa Egészségházba költözött át.

A megüresedett ingatlan felújítására pályázatot nyújtott be az Önkormányzat és Szabó Zsolt országgyűlési képviselő hathatós segítsége által58.450.266 Ft összegű,100 %-os támogatást kaptunk, melyet ezúton is tisztelettel köszönünk neki. Azuniós forrásnak köszönhetően az épületmost új arculatot és új funkciót kapott, az egyik legszebb rózsaszentmártoni középület lett. Olyan számunkra, mint egy, a régi világból származó kúria modern külsőben.

Biztosan büszkék lennének ráa korábban itt tevékenykedő,kiváló szakmai tudással rendelkező, lelkiismeretes munkát végző orvosok, akik itt dolgoztak a kezdetektől egészen 2015-ig. Közülük körünkben üdvözölhetjük és szeretettel köszöntjük Hajdúné Dr. Pető Mária és Dr. Király Csaba háziorvosokat, valamint Dr. Vakli Pálrózsaszentmártoni származású háziorvost, aki hajdanán orvoslátogatóként fordult meg az épületben, jelenleg Apcon háziorvos.

A beruházás során összenyitásra került a rendelő és a szolgálati lakás, elkészült: az új cserépfedés éscsapadékvíz elvezető rendszer, hőszigetelés és födémszigetelés, nyílászáró csere, fűtési- és használati melegvíz rendszer kondenzációs kombi fali gázkazánnal, korszerű lemez radiátorokkal. Új akadálymentes rámpa került épült, új előtetők, belső festés, új belső padló- és falburkolatok készültek.

Megvalósult az IKT infrastruktúra fejlesztése, a hálózati rendszer kiépítése. Az eszközbeszerzés keretében bútorok, berendezési- ésfelszerelési tárgyak kerültek megvásárlásra.

Saját forrásból valósult meg - a jövőre gondolva - a kétkörös fűtési- és áramrendszer kialakítása.

Az épület az átadás után a Lőrinci Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézményt Fenntartó Társulás Rózsaszentmártoni telephelyeként a család- és gyermekjóléti szolgálatnak ad helyet mintegy 190 m2-en. Gulyásné Szundi Éva családgondozó szeretettel várja ide a civil szervezeteket a foglalkozásokra.

Sokak érdeme, hogy ez a beruházás létrejöhetett. Köszönet,tisztelet és hála illeti meg a Moviád Kft., aBering 2000 Kft., a Fejlesztési és Koordinációs Központ Nonprofit KFt.,a Heves Projekt Regionális Gazdaságfejlesztési Kft., valamint a GeoLink3D Kft. munkatársait.

Ez a csapat, Szabó Ottó úrral kiegészülve minden, a projekt során felmerült problémát megoldott, nem volt előttünk akadály.

Végül, de nem utolsó sorban, tisztelettel megköszönöm munkatársaimnak, az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, az Őszirózsa Gondozási Központ, a Labdarózsa Óvoda, valamint a Művelődési Ház és Könyvtár dolgozóinak, hogy– régies szóval –potyasorba álltak, vagyis társadalmi munkában végeztük el közösen, partnerségben a Rákellenes Liga Rózsaszentmártoni Alapszervezete, a Baba-mama klub, a Rózsafa Citerazenekar, a Bánya- Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezet helyi Nyugdíjasalapszervezete tagjaival és sok-sok magánszeméllyel együtt az épület takarítását, berendezését, az udvar rendezését.

Külön köszönöm Báti János és felesége, Anikó és Laczik Péter és családja virágfelajánlásait, a Lőrinci Szociális Ellátó- és Gyermekjóléti Intézményt Fenntartó Társulás játékszer támogatását.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A mai nap az ünneplésről az örömről szól. Ez a beruházás ismételten jó példa arra, hogy közös gondolkodással, partnerségben mi mindenre vagyunk képesek.

Most kifújjuk az eddig benntartott levegőt, majd veszünk egy mély lélegzetet  és tovább folytatjuk a munkát, az idei nyár az átadásokról fog szólni. Már készen van a Klapka György út felújítása, úton van a Rákóczi út felújítása, épül a bölcsődénk, indul a Művelődési Ház és könyvtár bővítése, a vizesblokk felújítása, tovább épül-szépül településünk.Mindezek megvalósításához kívánok magunknak és minden partnerünknek bányászköszöntéssel jószerencsét.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Magyar Falu Program

Videók