Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Hírek › Honvédelmi tábor gyermekeknek

Honvédelmi tábor gyermekeknek

2019. július 23., 14:30
Az Egri székhelyű 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj – Rózsaszentmárton Községi Önkormányzat, valamint a Móra Ferenc Általános Iskola közreműködésével – honvédelmi tábort szervez Rózsaszentmártonban 2019. július 29. - augusztus 2. között.

A honvédelmi tábor lényege, hogy a gyerekek játékos formában betekintést nyerjenek a katona életébe, feladataiba, mindennapjaiba. A tábor a napirendi pontok betartásával illetve a tanultakon keresztül egyfajta rendszerességre nevel, mely által fejlődik a gyermek fegyelme és csapatban való együttműködése. Természetesen e típusú táboroknak nem titkolt célja az is, hogy a Honvédelem ügye iránt elkötelezett állampolgárokat „neveljen”, ezáltal bővítve azt a bázist, amelyből a Honvédség képes feltölteni az üres, vagy megüresedő beosztásait.

Az első Rózsaszentmártoni honvédelmi gyerektábornak a helyi általános iskola ad otthont. A tábor egy hete alatt sokféle felkészítést kapnak a „kiskatonák”. Az alapkiképzés teljes spektrumát felölelő programok az alábbiak:

A gyermekek megtanulnak sorakozni, alakzatban közlekedni;

Alap harcászati ismeretekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők (terepen való mozgás, fegyverkezelés, természetesen csak AIRSOFT fegyverekkel);

Tanulnak térképen való tájékozódást, térképolvasást;

Túlélési technikákat sajátíthatnak el (víz- és élelemszerzési technikák, menedékkészítés, tűzgyújtás) a tábor ideje alatt;

Riadó tevékenység begyakorlása során az általuk készített menedéket el kell majd foglalniuk;

A szerdai napon megismerhetik a középkori török idők korabeli katonáinak életét. Hogyan nézett ki egy katona abban az időben, milyen volt a ruhája, felszerelése, milyen fegyvereik voltak, és hogyan harcoltak;

Természetesen a vendéglátást biztosító gyönyörű település, Rózsaszentmárton, mindennapjaiba is betekintést nyerhetnek, múzeumlátogatáson vehetnek részt, a „táborlakók”;

A tábor zárásaként a táborozó gyermekek interaktív tapasztalatcserét folytatnak majd a kiképzőkkel és közösen bontják le az addig szállásukként szolgáló sátortábort.

Az Egerben diszlokáló 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj aktív és tartalékos katonái szervezésében kerül levezetésre a szóban forgó tábor. A kiképzők már jó ideje lázban égnek, nagy várakozással tekintenek a tábor kezdőnapjára. A július 29-i időpontig még folyamatos a tervező és szervező munka, annak érdekében, hogy a Táborozók élményekkel gazdagon, elfáradva térjenek vissza családjaikhoz a tábor zárását követően.

Üzenetek, háttérinformációk:

  • Idén negyedik alkalommal rendezik meg a nyári szünetben a fiataloknak szóló honvédelmi táborokat.
  • 2016 óta védjegy oltalom alatt áll a „Honvédelmi tábor”, így csak akkor használható ez a jelző, amikor a tábort a Magyar Honvédséggel együttműködve, az MH által felállított követelményeket teljesítve szervezik meg. Ez egyben védelem és garancia is a szülők számára, hogy ha „Honvédelmi” táborba küldik a gyermekeiket, akkor az garancia arra, hogy – legfontosabb kincsük, gyermekük – biztonságos kezekben van.
  • A tavalyi évben 33 turnusban közel 1200 fő kaphatott ízelítőt a honvédség életéből.
  • A táborok a tematikus jellegüket idén is megtartják: lovas-, túlélő-, önvédelmi-, búvár-, légierő- stb. tevékenységekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődő fiatalok az ország mintegy 32 különböző helyszínén.
  • A területvédelmi alegységek országos szintű megalakulásával idén 29 tábor a területvédelmi zászlóaljak szervezésében valósul meg.
  • A Honvédelmi táborokban nem katonákat nevelnek – a legfontosabb célkitűzés a fiatalok hazaszeretetre nevelése, a katonák munkájának megismertetése.
  • A Honvédelmi táborok célja a szórakoztató nevelés, jól szervezett és rendezett körülmények között.
  • A résztvevők számára életük egyik legnagyobb kalandja, megismerhetik önmaguk határait, képességeit, mindeközben játszva tanulhatnak.
  • A Honvédelmi táborok program segít megismerni a fiatalabb generációknak a fegyelem, a csapatban való gondolkozás és a bajtársiasság fogalmakat.
  • A táborok nem pusztán a csapat fogalmát ismertetik meg a gyermekekkel, hanem lehetőséget is biztosít, hogy azokon keresztül új barátokra tegyenek szert,
  • A táborok iránt érdeklődők figyelemmel kísérhetik a megyei alakulatok kiírásait, valamint tájékozódhatnak a www.iranyasereg.hu, a www.honvedelem.hu és a Honvédelmi Tábor Facebook oldalán is.

 

60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj

                       Eger

A honvédelmi táborról készült televíziófelvétel az alábbi linken 7 p 56 mp-től 11 p 36 mp-ig látható:

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-delelott-2019-08-01-i-adas-2/

 

Magyar Falu Program

Videók