Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Hírek › Tájékoztatás a védelmi intézkedésekről

Tájékoztatás a védelmi intézkedésekről

2021. március 8., 08:15

Tájékoztatás

2021. március 5-én megjelent a Kormány védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III.5) rendelete. A benne foglalt intézkedések alkalmazási ideje – az óvodák bezárásán és az általános iskolák digitális oktatásra való átállásán kívül - március 22.

A kormányrendelet az alábbi intézkedéseket tartalmazza:

- MASZK ÉS TÁVOLSÁGTARTÁS KÖTELEZŐ: közterületen, illetve nyilvános helyen mindenki köteles orrot, szájat eltakaró módon, maszkot hordani és 1,5 m távolságot tartani más emberektől, kivéve az egy háztartásban élőket, hat éven aluliakat és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élőket. Nem kötelező maszkot viselni egyéni szabadtéri sporttevékenység során.

- JÁTSZÓTEREK, KONDIPARK: a játszóterek és a kondipark továbbra sem látogatható

- ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖNYVTÁR: Az óvodában március 8-ától rendkívüli szünet van, a szünet utáni első munkanap április 7.  Az óvodában gyermekfelügyeletet kell biztosítani, a részletekről az óvodavezető tájékoztatja a szülőket. Kérjük a szülőket, hogy csak a legszükségesebb esetben vegyék igénybe ezt a lehetőséget.
A Könyvtár és a Művelődési Ház továbbra is zárva tart, minden szolgáltatás szünetel.

- POLGÁRMESTERI HIVATAL: a kormányrendelet értelmében a közigazgatásban foglalkoztatottak otthonról végzik a munkájukat. A rendelet szerint „munkahelyen történő munkavégzés rendelhető el a koronavírus világjárvány elleni védekezésben résztvevők, valamint azok számára akiknek az elvégzendő munka jellege a lakó-, illetve tartózkodási helyükön történő munkavégzést nem teszi lehetővé.”

A kormányrendeletnek megfelelően a személyes hivatali ügyfélfogadás 2021. március 8-tól március 22-ig szünetel, kérjük az ügyfeleket, hogy e-mailben és telefonon, illetve posta úton intézzék ügyeiket. A Hivatal bejárata melletti postaládába is bedobhatóak a papír alapú kérelmek.

Személyes ügyintézésre egyedül halott anyakönyvezése esetén van lehetőség, de ekkor is előzetes telefonos időpont-egyeztetés szükséges (37/384-261)

TOVÁBBRA IS ÉRVÉNYBEN MARAD:

– Kijárási tilalom este 8 óra és reggel 5 óra között, ez alól mentesülhet a munkábajáró, de ehhez munkáltatói igazolás kell.
– Minden gyülekezés tilos.
– Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak.
– Mindennemű rendezvény megtartása tilos.
– A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
– A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
– Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak.
– Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
– Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
 

ÜZLETEK, AMELYEKNEK NEM KELL BEZÁRNIA:
– a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzlet,
– a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzlet,
– a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletet (különösen a műszaki cikket, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletek), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzlet,
– az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzlet,
– a mezőgazdasági üzletek, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat,
– a piac, a helyi termelői piac,
– a kertészeti áruda, a faiskola,
– a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az állatgyógyszertár;
– a benzinkutak és
– a nemzeti dohányboltok és újságosok.

VIRÁGBOLTOK
– A virágboltok március 8-án, hétfőn még nyitva tarthatnak, de március 9-től bezárnak
 

IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
– pénzügyi szolgáltatások (bankok)
– közlekedési szolgáltatás (taxi, tömegközlekedés)
– magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést
– szociális szolgáltatás (ápolás, hajléktalanszálló, falugondnok)
– postai és csomagküldő szolgáltatás
– a totózó és lottózó szolgáltatás
– a járműszervizek, a mezőgazdasági és iparigép-szervizek, a háztartásigép-szervizek (pl: autó-, bicikliszerviz, bojlerjavító), az épületgépészeti szolgáltatás
– az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás
– a temetkezési szolgáltatás
– az állatorvos
– az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás
– az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás
– a közétkeztetési szolgáltatás
– az állattenyésztési szolgáltatás
– az ügyvédi szolgáltatás
– a biztonsági szolgáltatás
– az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás
– a járműkölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatás
– a mosási és tisztítási szolgáltatás

A vendéglátó üzletben való tartózkodás az elvitelre alkalmas ételek kiadásához és szállításához szükséges időtartamig megengedett.

A szálláshelyeken a novemberi rendelet szerinti szabály van érvényben, vagyis a szálláshelyek csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

Magyar Falu Program

Videók