Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Hírek › Tájékoztató a lakossági felhasználású háztartási kutakról

Tájékoztató a lakossági felhasználású háztartási kutakról

2023. június 27., 11:30

A Rózsaszentmártoni Közös Önkormányzati Hivatal tájékoztatja a lakosságot, hogy az Országgyűlés döntésének értelmében a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításra került, amely alapján:

Nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a 2024. január 1. előtt a létesítéskor hatályos jogszabály előírása ellenére engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített, háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kutakra (háztartási kút).

A háztartási vízigény az olyan, évi 500 m3-t meg nem haladó mértékű vízhasználat, amelynek célja természetes személyek ivóvízellátásának vagy a személyes és a háztartás vezetésével összefüggő vízszükségletének biztosítása (függetlenül a kút létesítési helye szerinti ingatlan tulajdoni viszonyaitól és az ingatlan fekvésétől).

Ezen kutakra fennmaradási engedélyeztetési eljárást nem kell lefolytatni.

Ezen kutak üzemeltetője mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól.

Azon háztartási kutakra vonatkozó szabályokról és bejelentési kötelezettségről, amelyek létesítése várhatóan 2024. január 1. napja után valósul meg pontos tájékoztatást a vízkészlet-védelmi országtérkép közzétételét követően, vagyis 2023. augusztus 31. után tudunk adni.

Rózsaszentmárton, 2023. június 27.

dr. Kórós Tímea

 jegyző

 

Magyar Falu Program

Videók