Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Hírek › Tájékoztató a lakossági felhasználású kutakról

Tájékoztató a lakossági felhasználású kutakról

2023. október 30., 08:40
Közzétételre került a vízkészletvédelmi országtérkép

Ahogy már korábban is tájékoztattuk a lakosságot, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításra került, amely alapján:

Nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a 2024. január 1. előtt a létesítéskor hatályos jogszabály előírása ellenére engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített, háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kutakra (háztartási kút).

A háztartási vízigény az olyan, évi 500 m3-t meg nem haladó mértékű vízhasználat, amelynek célja természetes személyek ivóvízellátásának vagy a személyes és a háztartás vezetésével összefüggő vízszükségletének biztosítása (függetlenül a kút létesítési helye szerinti ingatlan tulajdoni viszonyaitól és az ingatlan fekvésétől).

Ezen kutakra fennmaradási engedélyeztetési eljárást nem kell lefolytatni.

Ezen kutak üzemeltetője mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól.

Azon háztartási kutak, amelyek létesítése várhatóan 2024. január 1. napja után valósul meg, az alábbi szabályok vonatkoznak:

Megjelent a vízkészlet-védelmi országtérkép, az alábbi linket érhető el:

http://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/

A térképen látható, hogy Rózsaszentmárton egyes részei pirossal kerültek megjelölre (Kölcsey Ferenc út alsó szakasza, Arany János út alsó szakasza, Diófa út alsó szakasza, Mátyás király út alsó szakasza, Bányász út alsó szakasza, Árpád köz és a Horgas köz egyes részei), amely területeken a háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó, első vízzáró réteget el nem érő kutak létesítése, üzemeltetése, megszüntetése előzetes bejelentéshez kötött (csak bejelntésről van szó, nem engedélyeztetésről). A bejelentést a helyi jegyzőhöz kell megtenni.

A térképen kockázatmentes területeken továbbra is bejelentés és engedély nélkül létesíthetőek, üzemeltethetőek, megszüntethetőek a háztartási kutak.

Rózsaszentmárton, 2023. október 30.

dr. Kórós Tímea

jegyző

 

 

Magyar Falu Program

Videók