Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Hírek › Tájházak napja a Mátrában - 2014. április 26.

Tájházak napja a Mátrában - 2014. április 26.

Esemény kezdete:2014. április 18., 13:30
A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület egésznapos programja a mátrai tájházak bemutatásával, népi iparművészekkel, gasztronómiai kóstolókkal. A program Budapestről és Gyöngyösről indul autóbusszal.
Indulás Budapestről Syma csarnok elől 7.45, Gyöngyösről 9.00. Tesco parkoló.


1. program

Rózsaszentmárton - Gyöngyöspata - Markaz - Domoszló - Kisnána - Aldebrő

Rózsaszentmárton – a Mátra legszebb tájháza egyedi bútorokkal, régi térképekkel, különleges konyhai eszközökkel. Gyöngyöspata – Palóc tájház. A templom szomszédságában álló tájház különlegessége az életnagyságú bábúk palóc viseletekkel Markaz – Tájház a különleges kék búbos kemencével Domoszló – Sidló ház. Egy tájház a közelmúltból az 1950-60-as évek berendezési tárgyai. Kemencében sült lángos az Öregház vendégház udvarán borkóstolóval és paraszt jakuzzival. Kisnána – Szlovák tájház (fakultatív program + 500 Ft kedvezményes belépővel a vár megtekintése) és kovácsműhely. Kóstoló mindenkinek lekvár és herőce. Aldebrő – Gazdaház. Igazi különlegesség a Mátra egyetlen sváb településének emléke. A Debrői bor megalkotójának Rácz Pálnak emlékszobája. A dohánytermesztés eszközei.

Visszaérkezés kb. 19 óra

 

2. program

Parád – Bodony - Recsk – Sirok – Kisnána – Aldebrő – Egerszalók

Parád – Három különleges látványosság egy helyen. Asztalos Johák fafaragó kiállítása. Palócház kincsei, a mátrai faépítészet utolsó megmaradt darabja. Palóc tájházban régi viseletek, használati eszközök. Népi mesterség bemutató a Palócház udvarán. Bodony – Kincsesház. Recsk – Palóc tájház, helyi kézművesek bemutatóival. Sirok – Palóc tájház egyedülálló bimbófejes tornáccal (alternativ  lehetőség várlátogatás + 600 Ft). Kisnána – Szlovák tájház (fakultatív program + 500 Ft kedvezményes belépővel a vár megtekintése) és kovácsműhely. !! Kóstoló mindenkinek lekvár és herőce. Aldebrő – Gazdaház. Igazi különlegesség a Mátra egyetlen sváb településének emléke. A Debrői bor megalkotójának Rácz Pálnak emlékszobája. A dohánytermesztés eszközei Egerszalók – Barlanglakások. Egykor ezekben a barlanglakásokban éltek az emberek, ma felújítva fogadja a látogatókat. Az országban egyedülálló látványosság.

Visszaérkezés kb. 19 óra

 

A programváltoztatás jogát a szervező Mátra Jövője Turisztikai Egyesület fenntartja. 

Magyar Falu Program

Videók