Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Hírek › Egészségház ünnepélyes átadása - 2015. június 29.

Egészségház ünnepélyes átadása - 2015. június 29.

2015. június 30., 14:10
Sipos Jánosné polgármester ünnepi köszöntője

Tisztelt Államtitkár Úr, Kormánymegbízott Úr, Hivatalvezető Úr, kedves vendégeink!

 

Rózsaszentmárton Község Önkormányzata nevében tisztelettel köszöntöm Önöket az „Egészségház kialakítása Rózsaszentmárton községben” projekt záró rendezvényén, a Kövirózsa Egészségház ünnepélyes átadásán.

Köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat Szabó Zsolt államtitkár úrt, Pajtók Gábor kormánymegbízott úr, Imre Zsolt hivatalvezető úr, körünkben köszönthetjük a térség polgármestereit, az állami szervezetek vezetőit, megtiszteltek bennünket jelenlétükkel az orvosi és védőnői, valamint a népegészségügyi szakma prominens vezetői.

 

Ünnep ez a mai nap Rózsaszentmárton – az egyik legszebb nevű magyarországi település – közössége számára. Az egészségház átadása fontos mérföldkő a közösség érdekeit szolgáló fejlesztések sorában. Követ kőre rakva, tudatosan építkezve eddig már milliárdos nagyságrendű fejlesztéseket valósítottunk meg, elkészült az önálló szennyvízberuházás, kiépült a csapadékvíz elvezető rendszer első üteme, utakat aszfaltoztattunk, bentlakásos idősek otthonát építettünk és üzemeltetünk, intézményeinket folyamatosan újítjuk fel, mindez egyértelműen jelzi a haladásra való törekvéseinket.

 

A mai napon ismételten beérett a munkánk gyümölcse. Megvalósítottuk azt az elképzelést, amelyet elődeink 25 évvel ezelőtt már megálmodtak. Az Európai Unió és a Magyar Kormány az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Program keretében 80.000.000 Ft összegű, 100%-os mértékű támogatást biztosított a Háziorvosi rendelő és Védőnői szolgálat kialakítására.

 

Rózsaszentmárton Község Önkormányzata úgy döntött, hogy 18.500.000 Ft önerő biztosításával a Rózsaszentmárton és Szücsi község gyermekeinek ellátását kiszolgáló gyermek fogorvosi rendelőt is integrálja a beruházásba és saját erőből megépíti.

 

Az Önkormányzat közel 4.000.000 Ft-os költséggel berendezéseket, felszereléseket vásárolt, új bútorok, új motoros kezelő ágy, vérvételi szék, padok, pelenkázók, műszerek kerültek beszerzésre a háziorvosi rendelőbe és a védőnői szolgálathoz. Köszönjük dr. Körhegyi László fogszakorvos hozzájárulását, aki a gyermek fogorvosi rendelő berendezéseit, műszereit, valamint egy darab kültéri pad megvásárlását biztosította, dr. Király Csaba háziorvosnak pedig egy darab kültéri padhoz, valamint az öltözőszekrényhez való hozzájárulását.

 

Az eredmény mindenki számára kézzelfogható. A településen szétszórtan elhelyezkedő, közel 100 éves, leromlott állapotú és magas fenntartási költségigényű rendelők és védőnői tanácsadó épülete helyett egy új, a település központjában elhelyezkedő, 300 m2 alapterületű, a mai kor igényeinek megfelelő, akadálymentesített egészségügyi központot alakítottunk ki, 17 autó befogadására alkalmas parkolóval együtt. Célul tűztük ki a szolgáltatási színvonal emelését, a lakosság egészségügyi ellátásának javítását, a kötelező önkormányzati alapellátási funkciók egy épületbe való integrálásával, valamint a napelemek által megtermelt önálló energiaellátással pedig hosszú távon szeretnénk biztosítani a költségtakarékos és környezetbarát üzemeltetést.

 

„Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Néha széles az egyik út, aszfaltos, néha rögös, barázdás, meredek. Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová.” Írta Márai Sándor.

 

A mi utunk is néhol göröngyös volt, de a Gondviselő kegyelme és az itt élő emberek bizalma átsegített bennünket az építkezés nehéz időszakain. Csapatunk betartotta ígéretét, és egy olyan egészségházat építettünk, amely az ember számára a pénzen meg nem vehető legértékesebbet szolgálja, az egészséget, egyben jelzi az egyik legfontosabb emberi szolgálatnak, a gyógyításnak a megbecsülését is. S hogy az út végére értünk és ma itt átadhatjuk az új egészségházat, azért köszönet illeti a fejlesztésben érintett minden közreműködőt: a Képviselőtestületet, a Polgármesteri Hivatalt, a kivitelezési munkálatokat végző Kedron Kft-t és az alvállalkozói munkálatokat végző BHB 2000 Kft. vezetőit és dolgozóit, a tervezésben, műszaki ellenőrzésben résztvevőket, a projektmenedzsmentet, valamint a heteken keresztül társadalmi munkában takarítást, berendezést és tereprendezést végző karbantartó brigádot és az intézmények dolgozóit. Közös összehangolt csapatmunkánk és végül, de nem utolsó sorban az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársainak magas színvonalú szakmai segítsége szükségeltetett hozzá, hogy a határidőket betartva befejezhessük a projektet.

 

A Mindenható figyelme arról is gondoskodott, hogy a mai átadást a 100 éves fennállását ünneplő, Magyar Örökség Díjas, Magyar Hungarikumok közé választott Magyar Védőnői Szolgálat centenáriumi évfordulójához, valamint a magyar egészségügy legnagyobb ünnepének számító Semmelweis-naphoz közel ünnepelhetjük meg, ezzel is tisztelegve az egészségügyben dolgozók előtt, valamint elkészült a mai napra 1.500.000 Ft önerőből a mellettünk lévő Petőfi parkban az új játszótér is a gyermekek és szülők nagy örömére.

 

Köszönjük Államtitkár Úrnak, a közreműködő hatóságoknak, hogy eddig is igen nagy figyelemmel támogatták pályázatainkat, kérjük, hogy a továbbiakban is tekintsék szívügyüknek Rózsaszentmárton község gyarapodását, sikerünk legyen az Önök sikere is.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Sokan kérdezték, miért éppen a kövirózsa lett az Egészségházunk neve? A válasz egyszerű. A kertben ő az igazi túlélő, alkalmazkodik mindenféle időjáráshoz és a kertész szeszélyeihez is. Sok színváltozata van, igen formagazdag, képes tűző napon, minimális vízzel életben maradni és mégis ragyogóan kinézni, de a téli fagyokat is károsodás nélkül éli át. Kiválóan hasznosítja azokat a talajokat is, amelyeken más növények már nem élnek meg. Ez az elképesztő életösztönnel bíró növény már régen az ember társa, hiszen a vadon tenyésző szépséget kerítésre, háztetőkre ültetvén, háziasítva lett már az ókor elején.

 

A kövirózsa a népi gyógyászat egyik legrégibb, sérülések, gyulladások kezelésére használt csodaszere, gyógyerejére a klasszikus orvoslásban is számos példát olvashatunk, de a kozmetikai ipar is hasznosítja. A növényszimbolikában a kövirózsa az életerőt és a szorgalmat jelképezi. A kövirózsa egy hasznos, szívós növény, jelképezi mindazt, ami számunkra fontos, így természetes volt, hogy róla nevezzük el az új egészségházunkat.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Köszöntőm végén engedjék meg, hogy Wass Albert, Eliza című írásából idézzek néhány sort:

 

„Három féle ember van a világon: azok, akik a maguk urai, azok, akik másoknak dolgoznak, és azok, akik egyszerűen kikerülik a munkát. Akik a maguk urai (…) azok (…) uralják a sorsot. Ők azok, akik városokat, országokat, nemzeteket képesek felépíteni. Ők azok, akik a világot olyanná teszik, amilyennek lennie kell.”

 

Ezen gondolatok jegyében adjuk át most ezt az egészségházat Rózsaszentmárton lakóinak, valamint a háziorvosnak, fogorvosnak és védőnőnek, hogy szolgálja a mai és a jövőbeni nemzedék egészségmegőrzését, gyógyulását.

 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

Magyar Falu Program

Videók