Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Hírek

A 2017. évi Rózsa Napokon kitüntetettek méltatása

2017. augusztus 22., 15:30
Sipos Jánosné polgármester által, 2017. augusztus 20-án elmondott méltatás - Szegedi József

Szegedi József 1936-ban született, ötgyermekes földműves családban. 15 évesen saját lábára állt, elköltözött otthonról, elvégezte a vájáriskolát és robbanómesteri végzettséget szerzett. 18 évesen került Rózsaszentmártonba dolgozni, a Mátravidéki Szénbányákhoz.

A IX-es aknában Sipos Gusztáv és Sipos János keze alatt dolgozott. Apja helyett apjaként foglalkozott vele Mátra Ferenc és Batki Gábor. Az ifjú bányász az Újsoron, a mai Béke utcában, majd a Gorkij közben, a mai Árpád közben lakott. Itt végezte el az általános iskola 7-8. osztályát, innen járt tanulni a hatvani Bajza József Gimnáziumba.

A 14 év alatt, míg Rózsaszentmártonban dolgozott és lakott, a fiatal fiúból férfi lett, megtanulta a bányász szakmát, értékes baráti kapcsolatokat kötött, munkáját többször is kitüntetéssel ismerték el. Rózsaszentmártonra, mint második szülőfalujára emlékszik.

Munkáját Visontán, a Bányaüzemnél folytatta egészen nyugdíjazásáig. A hirtelen nyert szabadidővel először nem tudott mit kezdeni, aztán egy bicskával elkezdte a fafaragást. Munkái több településen és országos kiállításokon szerepeltek, a Rózsaszentmártoni Lignitbányászati Emlékházba is adott ajándékba domborműveket és neki köszönhetjük az idei Hármas évfordulós ünnepségekre készített kopjafát. További három fafaragását ajándékozza Rózsaszentmártonnak, amelyek az intézmények előtti téren kerülnek elhelyezésre.

A szegénysorból, tanyáról származó fiú most Atkáron él, boldog, megelégedett nyugdíjas ember felesége és családja körében. Azt vallja, hogy a bányászatnak köszönheti a biztos megélhetést, a megbecsülést, a barátait, a fafaragásnak pedig az alkotás örömét. Rózsaszentmárton közössége befogadta Szegedi Józsefet és feleségét, több mint 10 éve visszatérő kedves vendégeink a Bányász napon és a Borbála napon.

Rózsaszentmárton község megbecsüli azokat a jeles embereket, akik hozzájárulnak a község arculatának színesítéséhez, hírnevének öregbítéséhez, ezért Szegedi József részére Rózsaszentmárton Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a Rózsaszentmárton Községért Kitüntető Címet adományozta. Szívből gratulálunk a díjhoz, további erőt, egészséget és kitartást kívánunk munkájához. Kérem, fáradjon ki, vegye át a díszoklevelet és a vele járó bronz plakettet.

Magyar Falu Program

Videók