Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Hírek

Évfordulós ünnepségek - 2017. szeptember 22-23-24.

2017. szeptember 25., 16:00
Sipos Jánosné polgármester köszöntője a Művelődési Házban 2017. szeptember 22-én

Tisztelt Államtitkár Úr, Érseki Irodaigazgató úr, Plébániai Kormányzó Úr, tisztelt megjelentek!

Rózsaszentmárton Községi Önkormányzat nevében tisztelettel köszöntöm Önöket a rózsaszentmártoni hármas évfordulók alkalmából rendezett három napos ünnepségsorozat megnyitó rendezvényén.

A mai napon emlékezünk, visszatekintünk a múltba, őseinkre, akik közel 1000 éve letelepedtek, itt, az Ágói patak völgyében, a Somlyó hegy lábánál. Birtokukba vették ezt a területet, otthont találtak. Fancsal-Rózsaszentmárton lakói hűek maradtak ehhez a helyhez, a viharos évszázadok alatt nem hagyták el szülőföldüket, itt maradtak és mindvégig megtartották katolikus hitüket.

Az eltelt majd 1000 év alatt az itt élők szorgalmasan dolgoztak a földeken, később a bányában; generációk sora nevelkedett fel, akik – legyenek bár nehéz sorsban – de hittek magukban és a Mindenhatóban. Szívósságuknak, kitartásuknak, valamint bölcs világi és egyházi vezetőiknek köszönhetően kőről-kőre építkeztek, szépítették, gazdagították ezt a települést. Az ő munkájuknak, tudásuknak köszönhetően élhetünk mi is itt. Az elődeink által lerakott alapokra építkezve végezzük a jelenkorban mi is a munkánkat, tesszük a kötelességünket. Tamási Áron gondolatát idézve: „A madárnak (...) szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége.”

Emlékezésünket hivatott elősegíteni a mai napon a Dr. Bartók Béla és Szuromi Rita történészek által prezentált falutörténeti előadás, a belsőleg felújított Plébánia átadása, majd a Dr. Gulyás István nyugalmazott állatorvos, műgyűjtő által berendezett állandó egyházi kiállításnak a megnyitása. A holnapi nap az önfeledt szórakozásé lesz, kulturális programokkal várjuk Önöket. Vasárnap az ünnepi szentmisét Buda Péter, az Érseki Papnevelő Intézet rektora celebrálja, majd Rózsaszentmárton egyháztörténetéről hallgathatunk tőle előadást. A szentmise után avatjuk fel a kopjafát és a felújított Krisztus keresztet is.

Rózsaszentmárton történetét könyvben is feldolgozzuk, amely jövőre kerül kiadásra. A már említett előadókon túl köszönjük Dr. Izsó István volt bányakapitány, valamint Kerékgyártó József egyháztörténet kutatónak is a könyv megírásában való közreműködését.

Külön köszönet illeti meg Varga József plébániai kormányzó urat, az Egyháztanács tagjait, a civil segítőket, és nem utolsó sorban az intézmények dolgozóit, akikkel együtt szerveztük meg a három napos ünnepségsorozatot, végeztük a felújítási munkálatokat, a kiállítás berendezését. Isten tartsa meg őket sokáig erőben, egészségben!

Tisztelt Jelenlévők!

Az ünnepben a legszebb és a legfontosabb az együttlét. Sokan gyűltünk itt ma össze, megadni a tiszteletet a múltnak és együtt ünnepelni a jelent. Rózsaszentmárton közössége minden tagjának fontos szerepe van abban, hogy a jelenkorban is fontos, községünk jövőképét évtizedekre meghatározó beruházások, fejlesztések valósulnak meg.

Tisztelettel megköszönöm minden rózsaszentmártoni lakosnak és partnereinknek az együttműködést. Köszönöm vendégeinknek, hogy elfogadták meghívásunkat, Szabó Zsolt Államtitkár úrnak és Ficzek László Érseki Irodaigazgató úrnak, hogy ismét körünkben tisztelhetjük őket, hogy együtt gondolkodunk, segítenek a jelenünket élni, a jövőnket építeni. Bízunk abban, hogy erőfeszítéseinknek meglesz az eredménye, Rózsaszentmártonmég sok évszázad múlva is a térképen lesz, lakói megőrzik identitásukat, katolikus hitüket és megemlékeznek majd rólunk, elődökről, akik tették a kötelességüket, Rózsaszentmárton javát szolgálták.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Magyar Falu Program

Videók