Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Rózsaszentmártonról

Rózsaszentmárton község a Mátraalja legszebb részén, a Somlyó-hegy lábánál, az Ágói patak völgyében, festői környezetben fekvő 2000 lelkes település.

Az őskorban már lakott vidéken 1000-1050 között keletkezett önálló falu. Valószínűleg Aba Sámuel adományozta egy Fanchal nevű vitézének, akinek emlékezetére évszázadokig viselte a település a Fancsal nevet. 1892-ben kapta jelenlegi nevét a község határában pompázó vadrózsa bokrokról és a templom védőszentjéről.

A községet a mátraaljai lignitbányászat bölcsőjének tekintik, mivel a Mátra alján itt indult meg először a lignit kitermelése. A bányászat 1968-ban fejeződött be a településen. Az önkormányzat a bányász szakszervezettel együtt 2005 óta élesztette újra a múltba kapaszkodó hagyományok ápolását, így a Bányász Nap és a Borbála Nap megszervezését. A Lignitbányászati Emlékház, az Ursitz József lejtősakna bejárat és a község határában felállított E-303-as kotrógép mind egyedülálló, tematikus látványosság.

Az épített értékek egyike az 1813-ban épült Szent Márton templom. A tarcódi és nagyvölgyi pincesoron 220 kőbe vájt pince jelképezi a Mátraaljai Történelmi Borvidék hírneves szőlő- és borkultúráját. A 2000 töves Rózsakert önmagában is csodás látvány, a Rózsa Napok szellemi tartalommal is kiegészítik esztétikai funkcióját. A Szent István díszkút, a Faluház, valamint az önkormányzati tulajdonban lévő Turistaszálló teljessé teszi a turisztikai palettát. A településen 22 civil szervezet tevékenykedik, amelyek a szabadidő hasznos eltöltésén túl nagyban segítik az Önkormányzat munkáját is.

Külföldön is ismertek a Tőzsér Pékség termékei, a rózsás kenyér és a szendvicskenyér. A közel 100 kisvállalkozás mellett a legnagyobb foglalkoztató a Bonex Kft., amely mélyépítéssel, a közművezetékek kitakarás nélküli rekonstrukciójával foglalkozik.

Az Önkormányzat széleskörű intézményrendszert tart fenn: Polgármesteri Hivatal, Labdarózsa Óvoda, Őszirózsa Gondozási Központ, Művelődési Ház és Könyvtár, Védőnői Szolgálat és Túristaszálló működik a településen, emellett háziorvosi és fogorvosi rendelő, valamint futballpálya és sportöltöző szolgálja ki a lakókat. Az Általános Iskola fenntartója és működtetője a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Az Önkormányzat munkája több elismerésben is részesült az évek folyamán, 2008-ban Idősbarát Önkormányzat Díjat, 2010-ben Befektetőbarát Önkormányzat Díjat, 2011-ben pedig Legjobb Települési Gyakorlat Díjat kapott.

A község az 1990-es évektől jelentős fejlesztéseket valósított meg, az 1990-es években épült a polgármesteri hivatal, a tornaterem és a ravatalozó, több utca felújításra került. A millenniumra került átadásra a Szent István díszkút, a 2000 töves rózsakert, a faluház, majd a későbbiekben került kialakításra a turistaszálló, az önkormányzati pince és 44 fő idős ellátására az országos hatáskörű bentlakásos idősek otthona. Felújításra került az orvosi rendelő, sportöltöző, több utca és közterület. 2005-2010 között valósult meg az általános iskola és óvoda nyílászáróinak, valamint kazánjainak cseréje, a művelődési ház felújítása, fűtéskorszerűsítése, az intézmények világítás korszerűsítése, a település közvilágítás-korszerűsítése, az ivóvízminőség-javító beruházás, a Lignitbányászati Emlékház kialakítása. 2009-ben elkészült Rózsaszentmárton monográfiája, 2012-ben pedig a mátraaljai lignitbányászatot bemutató Lignitkönyv. 2009-2012-ben lezajlott az önálló szennyvízberuházás, az egész településen kiépült a szennyvízcsatorna rendszer, valamint a szennyvíztelep.

2010-2014 között az önkormányzat megvalósította a csapadékvíz-elvezető rendszer első ütemét és a záportározó létesítését, utak, járdák aszfaltozását, buszöblök kialakítását. 2014-ben elkezdődött a legmodernebb követelményeknek megfelelő Egészségház építése. Összességében több mint 2 milliárd forint értékű beruházás valósult meg 2000-2014 között a településen.

Az önkormányzat jövőre vonatkozó tervei hasonlóan nagy horderejűek, egymilliárd forint értékű előkészített fejlesztési projekttel készülünk az új uniós pályázatokon való indulásra. Pályázati támogatás esetén folytatódik a mintegy 700 millió forintos költségvetésű csapadékvíz-beruházás, valamint az utak felújítása. Szeretnénk megvalósítani a polgármesteri hivatal és az óvoda napelemes rendszerének kialakítását, valamint az Őszirózsa Gondozási Központ bővítését és a központi konyha kialakítását.

                                                                                                          Sipos Jánosné

                                                                                                          polgármester

Magyar Falu Program

Videók