Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: Civilek › Ary István

Ary István

fazekas – Népi Iparművész

„Bús düledékeiden, Husztnak romvára, megállék…
…Messze jövendővel komolyan vess össze jelenkort:
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!”

Kölcsey Ferenc

1966-ban születtem Huszton (Kárpátalja). Általános- és középiskolai tanulmányaimat szülővárosomban folytattam, ahol 1983-ban érettségiztem. Ezután besoroztak a szovjet hadseregbe, és kétévi katonai szolgálat után leszereltem. 1992-ben gépészmérnöki diplomát szereztem az ivano-frankovszki kőolaj- és földgáz egyetemen.

Három évig a szakmában dolgoztam, amikor 1995-ben elhagytam szülőföldemet, hogy a Hazámba települjek. Feleségemmel Budapesten ismerkedtem meg. Négy év fővárosi élet után a vidéket választottuk és Rózsaszentmártonba költöztünk 2000 novemberében.

Dolgoztam termelő vállalatnál fejlesztőmérnökként, építkezésen segédmunkásként, voltam minősített tartályvizsgáló, non-profit menedzser. Részt vettem a karácsondi Boróka Autista Majorság létrehozásában, és az utóbbi öt évben Gyöngyöspatán egy hasonló majorság alapjainak lerakásán tevékenykedtem. Itt kerültem kapcsolatba az agyaggal, a fazekas mesterséggel.

2010-ben Nádudvaron a Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolájában népi kézműves – fazekas szakképesítést szereztem. Mestereim: Fazekas Lajos a Népművészet Mestere és Fazekas István Népi Iparművész.

A szakiskolai tanulmányok alatt fedeztem fel azt, hogy Gyöngyösnek jelentős fazekas hagyományai vannak. Mi több, a gyöngyösi mesterek saját stílust dolgoztak ki – a „gyöngyös-pásztói” stílust. Ennek a stílusnak a felélesztésén és újrafogalmazásán dolgozom.

2011-ben saját műhelyt nyitottam, itt gyakorlom a mesterséget. A kész fazekas termékeket a Rózsai Galériában láthatják és vásárolhatják meg az érdeklődők (Rózsaszentmárton, Apci út 18.). Ezt megelőzően Gyöngyöspatán az épülő autista majorság kerámia műhelyében dolgoztam, és napjainkban is alkalomszerűen besegítek.

2012-ben Debrecenben a VII. Nemzetközi Fazekasfesztivál pályázati kiállításán különdíjban részesültem.

Rendszeresen zsűriztetem alkotásaimat, részt veszek fesztiválokon, vásárokon.

2013. augusztus 19-én önálló kiállítással mutatkoztam be a rózsaszentmártoni Művelődési Ház termében.

 

 

 

 

 

 

Az általam elkészített fazekas tárgyak zöme a gyöngyös-pásztói stílus jegyeit viseli magán. 2013 decemberében elnyertem a Népi Iparművész címet.

Magyar Falu Program

Videók