Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

itt vagy: szennyvíz.hu › A településről

Rózsaszentmárton Község szennyvíz beruházásának weboldala

 

Rózsaszentmárton – a legszebb nevű magyarországi település – a Mátra lábánál, Hatvan és Gyöngyös között fekszik. Lakosságszáma 2054 fő. A község a nevét a falu határában pompázó vadrózsabokrokról és a templom védőszentjéről kapta. Rózsaszentmárton a Mátraaljai Történelmi Borvidék része, a Tarcódon és Nagyvölgyön több mint 200 pince található, melyeket a dédapák vésték ki saját kezükkel. A szőlő és növénytermesztés volt a falu lakosságának sok évszázadon át az egyetlen megélhetése.

1890-ben változást hozott a falu életében és 80 évig megélhetést biztosított a Mátra alján elsőként itt beindult lignittermelés, amiért Rózsaszentmártont a lignitbányászat bölcsőjeként is emlegetik. A bányászmúlt emlékét a Lignitbányászati Emlékház, a József lejtősakna bejárat őrzi és a falu határában az E-303-as kotrógép.

További látványosság az 1200 töves Rózsakert, a Szent István díszkút, a Szent Márton templom, az ’56-os emlékmű, a Faluház és a Túristaszálló. Egész évben gazdag kulturális program várja az idelátogatókat. Különlegesen szép látnivalók és kóstolnivalók a Tőzsér Pékség pékművészeti alkotásai, a rózsai rózsás kenyér és a szendvicskenyér.

 

Sipos Jánosné

polgármester

Magyar Falu Program

Videók