Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Akadálymentesített verzió elhagyása Rózsaszentmárton - Akadálymentesített verzió
Menü kinyitása/bezárása

Hírek

>> Hírek > Tájékoztató a 2017. május 7-én történt esőzéssel kapcsolatban

Tájékoztató a 2017. május 7-én történt esőzéssel kapcsolatban

2017. május 19., 16:35

Községünkben 2017. május 7-én, vasárnap rövid idő alatt nagy mennyiségű, mintegy 40 mm eső esett. A Szücsi felőli domboldalakon lévő szántóföldekről lezúduló víztömeg nagy hordalékkal, mintegy 20-30 cm sárral és vízzel öntötte el a Kossuth Lajos utat, a Tabán utat, valamint a Kölcsey Ferenc út Polgármesteri Hivatal melletti részét, árkait, az érintett lakóházak kertjeit, udvarait, árkait.

A hirtelen lezúduló víz lemosta az elmúlt évben mart aszfaltozott Bem J. út, Erzsébet köz és Szabadság út, Ady E. út lejtős részeit, valamint sárral tömítette el a Tabán-Kossuth L. út külterületi szakaszán lévő övárkot.

Az esemény bekövetkeztekor az érintett ingatlanokban lakók, az Önkormányzat Képviselőtestületének tagjai, a Polgármesteri Hivatal dolgozói, valamint a karbantartók és közfoglalkoztatottak megkezdték a védekezést, melyhez segítséget nyújtottak vállalkozók is gépi munkával. Ezúton is köszönetet mondunk minden segítségért! A Kossuth Lajos és Kölcsey Ferenc út érintett részeiről letúrásra került a sár és víz egy része, víztelenítettük több lakóház udvarát, járdáját, homokzsákok kerültek kirakásra. A Polgármesteri Hivatalban ügyeletet rendeltünk el. Az érintett hatóságok azonnal értesítésre kerültek, akik a helyszínen segítették a munkálatokat.

A védekezési munkálatokat az Önkormányzat önerőből finanszírozta, illetve a vállalkozók pedig térítésmentesen végezték a munkálatokat.

Május 8-tól megkezdődött a károk felmérése vállalkozók, valamint a hatóságok segítségével. A Heves Megyei Kormányhivatal Hatvani Járási Hivatalának Hivatalvezetője, mint a Hatvani Járási Védelmi Bizottság Elnöke, a Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó alezredese, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság Gyöngyösi Szakaszmérnökségének vezetője napokon keresztül személyesen is segítette a károk felmérését, a szükséges intézkedések megtételét.

Az újabb esőzések lehetetlenné tették, hogy a további helyreállítási munkálatokat megkezdjük. Mivel a felmérések szerint jelentős, több millió forint értékű kár keletkezett az önkormányzati ingatlanokban, a Képviselőtestület úgy döntött, hogy vis maior pályázatot nyújt be. Az Önkormányzat biztosítójának előzetes tájékoztatása szerint az Önkormányzat biztosítása a magánszemélyek ingatlanjaiban keletkezett károkra nem nyújthat fedezetet, a lakossági károkra minden személynek a saját biztosítója adhat kártalanítást.

A pályázat beadására 8 napja volt az Önkormányzatnak, majd 2017. május 17-én a Heves Megyei Kormányhivatal, a Vízügyi Igazgatóság, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Heves Megyei Kormányhivatal Építésügyi és örökségvédelmi hivatalának munkatársai helyszíni szemlét tartottak, ahol ellenőrizték, hogy a szükséges dokumentáció (védekezési fokozat elrendelése, védekezési napló, fotódokumentáció, károk felmérése stb.) rendben történt-e, ill. az igényelt vis maior támogatásban megjelölt kártételek felsorolása és azok pályázati támogatása indokolt-e.

A hatóságok megállapították, hogy a támogatás indokolt, a helyreállítási munkálatok elindításához szükséges a szakértői névjegyzékben szereplő műszaki szakértők alkalmazása az árokrendszer, valamint az utak helyreállítása tárgyában. Ők állapítják meg, hogy melyek a keletkezett károk kialakulásának okai, milyen helyreállítási munkálatok szükségesek, továbbá szakértelmükkel segítik a helyreállítási munkákat is.

Az árokrendszer műszaki szakértője május 19-én már megtekintette a területet, az utak műszaki szakértője a jövő hét folyamán fog érkezni. A műszaki véleményüket el kell fogadnia a Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, ez után lehet ajánlatokat kérnünk a tényleges helyreállítási munkálatok elvégzésére vállalkozóktól. A Képviselőtestület kiválasztja a vállalkozót, aki ki fogja árkolni a Tabán-Kossuth L. út külterületi szakaszán lévő övárkot, az érintett utak árkait, az útpadkát letisztítja, a lakosok által közterületre deponált földet elszállítja, valamint helyreállításra kerül a Bem-Erzsébet köz-Szabadság út-Ady E. út is.

A 2017. május 7-én történt esőzés után az Önkormányzatnak a fentebb felsorolt feladatokra, munkálatok elvégzésére 40 nap áll rendelkezésére a pályázat kiírása értelmében. Tisztelettel kérjük a lakosságot, hogy még egy kis türelemmel viselje a jelenlegi helyzetet, az Önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyreállítási munkálatok elvégzésre kerüljenek.

 

                                                                                              Sipos Jánosné

                                                                                              polgármester

Vissza a listához