Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Akadálymentesített verzió elhagyása Rózsaszentmárton - Akadálymentesített verzió
Menü kinyitása/bezárása

Hírek

>> Hírek > Elszármazottak találkozója - 2019. június 22.

Elszármazottak találkozója - 2019. június 22.

2019. június 24., 10:10
Sipos Jánosné polgármester köszöntője

Rózsaszentmárton Községi Önkormányzat nevében tisztelettel köszöntöm az Elszármazottak találkozóján megjelent érdeklődőket, külön tisztelettel köszöntöm az elszármazottakat, akik elfogadták meghívásunkat és hazatértek.

Rég óhajtott vágyunk e rendezvény megvalósítása. Erre most lehetőség nyílt a TOP 5.3.1. Helyi identitás és kohézió erősítése c. pályázatból és Önkormányzati önerőből.

Az elszármazottak találkozóját mindnyájunk, elszármazottak és itt élők ünnepének szántuk. Olyan, a hétköznapokat megszakító kikapcsolódásnak, mely kiemel bennünket a megszokottból, s alkalmat teremt közös múltunk, identitásunk megélésére.

Kedves Elszármazottak! Ezt a földet, ezt a települést választották egykor Önök életük színteréül. S most hazajöttek születésük, gyermekkoruk, vagy éppen az itt eltöltött felnőttkor helyszínére.

Önök meghallgatták a szülőfalu hívó szavát, újra itthon vannak, rácsodálkozni a régi ismerősökre, emlékeikre, a nem múló volt-időkre. Meglapogatni egymás vállát, számba venni ráncaikat, ősz hajszálaikat. Ahogyan mi is, itthon maradottak kíváncsian nézzük, kin hogyan, s mennyire fogott az idő vasfoga.

Hisszük, hogy a család után a szülőhely, az iskolai, avagy a fiatalságunkat meghatározó régi emlékek mindig összekötnek bennünket. Jó érzéseket keltenek, bárhová is vitt/visz bennünket az élet. Ahogyan Koltai mondta: „ez a föld a tiéd, ha elmégy, visszavár".

A mai napon megbeszélhetjük közös dolgainkat, kíváncsiak vagyunk, hogyan látják a mai Rózsaszentmártont. Leltárt készítettünk a legfontosabb eseményekről, beruházásokról 1990-től napjainkig.

Az 1990-es évektől kezdődően: megépült az új polgármesteri hivatal, a ravatalozó, az urnafal, az iskolában a tornaterem, a gáz- és a telefonhálózat, valamint a vas-mangántalanító; felújításra került több utca és járda, valamint az önkormányzati intézmények.

2000-ben a millennium tiszteletére kialakításra került a Rózsakert, felújításra került a turistaszálló, az orvosi rendelő és a faluház, benne a néprajzi kiállítás; megépült a Szent István szobor és díszkút, a Nagyvölgyi pincesoron az önkormányzati pince és a pincékhez vezető út.

A 2002-től kezdődő időszakban megépült a benntlakásos idősek otthona. Az iskola, az óvoda, az idősek otthona, a Polgármesteri Hivatal és a művelődési ház új nyílászárókat, hőszigetelést, fűtésrendszert kapott, az óvoda új tetőt, a 130 éves tűzoltószertár hőszigetelést és nyílászárókat, felújítottuk a sportöltözőt. Korszerűsítettük a közvilágítást és az intézmények világítását.

Elkészült a község ivóvízminőség-javító beruházása, valamint 1 milliárdos költséggel a szennyvízrendszer önálló tisztító teleppel. 360 milliós beruházás keretében megvalósult a csapadékvíz elvezetés első üteme a záportározóval, övárok rendszerrel, közel 300 millió forint értékben megújultak az utak, járdák, két új urnafalat építettünk, új buszfordulót alakítottunk ki, kültéri kondipark várja a sportolni vágyókat. Az óvodában új központi konyha került kialakításra.

Elkészült a teljes felújítása a régi Hunyadi úti iskolaépületnek, melyben a Lignitbányászati Emlékház és további kiállítások kaptak helyet, az ecsédi és a petőfibányai útelágazóban pedig a nagy kotrógépet helyeztük el. Új traktort vásároltunk, a karbantartóknak pedig teherautót.

Idén készült el a régi orvosi rendelő és szolgálati lakás felújítása, elindult a bölcsőde építése, megvásároltuk a Takarékszövetkezet épületét, valamint a Bányász u. 11. szám alatti ingatlant, a meddőhányó rekultivált területén épül 2 napelempark. Az iskolában nemrég fejeződött be a vizesblokkok, a burkolatok és a tantermek felújítása. Az Ágói-patak egy szakaszán vízrendezési munkálatokat végeztünk, a nyomai még láthatóak, nincs kész a teljes helyreállítás. Jövő héten kezdődik a művelődési ház bővítése és a vizesblokk felújítása; idénre várható még a sportöltöző felújítása, valamint az oly régen várt településtörténeti könyv megjelentetése. Várható könyvbemutató: szeptember 8-án.

Terveink között szerepel többek között a csapadékvíz-elvezető rendszer teljes kiépítése, további utak felújítása, a régi polgármesteri hivatalban a következő bölcsőde építése, ugyanis 4 éve emelkedik a lakosságszám. A megvalósult beruházások az uniós pályázatoknak, az önkormányzati önerőnek, valamint a Képviselőtestületek, az intézmények, a civil szervezetek és a lakosság hatékony együttműködésének köszönhetően élhetőbbé, szebbé tették településünket.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Rózsaszentmárton híven őrzi bányász hagyományait, hogy 8 állandó kiállításunk van, melyet a mai napon meg is tekinthettek vendégeink. 25 civil szervezet működik a településen, az Önkormányzat kisvárosi szintű intézményrendszert működtet.

Még a záró gondolatok előtt tisztelettel tájékoztatom Önöket, hogy egy elszármazottunk, Dr. Illés Árpád professzor úr augusztus 20-án veheti át a Rózsaszentmárton község Díszpolgára kitüntetést. Kérem, ha tehetik, vegyenek részt a fél 10-kor kezdődő ünnepi szentmisén és az azt követő díjátadón.

Tisztelt Vendégeink!

Kívánom mindenkinek, hogy a rendezvény után élményekben gazdagodva, egymás iránti szeretetben megerősödve térjünk vissza a mindennapokba. Szeretnénk, ha a találkozó erősítené a rózsaszentmártoniak együvé tartozásának érzését, és ez az érzés táplálja majd településünk jövőjébe vetett hitünket és személyes életünket is. Márai szavaival szólva: „A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki.”… És életed a haza életének egy pillanata is.”

Kívánok mindenkinek jó szórakozást a mai napra, és már előre jelezzük, hogy a jövő évi találkozóra is várjuk Önöket szeretettel, ha lehet még nagyobb létszámban, találkozzunk jövőre, június 20-án. Most pedig fogadják szeretettel a Dóra Győző bácsi digitalizált filmjeiből készített összeállítást, amely szintén pályázatból valósult meg. Tudom, hogy Győző bácsi nagyon készült erre a napra, köszönjük neki, hogy átadta nekünk a filmtekercseket, Isten áldja meg érte. Köszönjük Zsák Ferencné Katikának, hogy elvállalta a narrátori szerepet.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Vissza a listához